ciasto jabłkowo-budyniowe

0 (0 ocen)

prosty przepis na pyszne ciasto z jabłkami i budyniem! bardzo prosty w wykonaniu , posmakuje każdemu.

Składniki:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1/2 kostki masła
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    żółtko
    jajko
    łyżka kwaśnej śmietany
    2 łyżki oleju

    4 jabłka
    1/2 litra mleka
    2 opakowania budyniu śmietankowego
    4 łyżki cukru

    dodatkowo cukier puder do posypania
    masło i bułka tarta do posypania formy

Ciasto jabłkowo-budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przepis jest na tortownicę 24 cm.
    Sypkie składniki przesiewamy przez sito i dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki , wyrabiamy gładkie ciasto.Blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód blaszki . Druga część ciasta włożyć do zamrażalnika. Jabłka obrać i pokroić w ósemki , ułożyć blisko siebie. Budyń ugotować z przepisu na opakowaniu dodając cukier, wylać gorący na owoce. Ciasto wyjąć z zamrazalnika , rozwałkować i wyłożyć na wierzch ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku 180 *C przez ok 45 min aż ciasto nabierze złotego koloru. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem! Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy