ciasto jabłkowo-budyniowe

0 (0 ocen)

pyszne , słodziaszne ciasto !

Składniki:

  • na małą tortownicę:
    masa:
    2 szkl mleka
    2 łyzki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ok 1/2 szkl cukru
    15 dkg. masła
    ciasto:
    25 dkg mąki pszennej
    15 dkg cukru pudru
    łyżeczka sody oczyszczonej
    50 g rozpuszczonego,wystudzonego masła
    jajko
    Masa jabłkowa:
    kg jabłek
    galaretka truskawkowa
    łyżeczka cynamonu

Ciasto jabłkowo-budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szklankę mleka zagotować z cukrem , w pozostałym mleku rozmieszać mąki , wlać do gotującego się mleka mieszać aż zgęstnieje , na koniec dodać masło , mieszać az się rozpuści . Odstawić do ostygnięcia. Jabłka obrac i zetrzeć na tarce o dużych oczkach ,wymieszać z cynamonem podsmażać przez ok 10 min , galaretkę rozprowazić w 1/2 szklanki gorącej wody , wlać do jabłek , wymieszać i odstawić do przestygnięcia , aby masa stęrzała. ciasto: z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, podzielić je na trzy części , każdą rozwałkować , wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia , piec w nagrzanym piekaniku 180 * przez ok 10 min, ostudzić. Placek : ciasto -masa budyniowa-ciasto-masa jabłkowa -ciasto. całośc schłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy