Ciasto jagodowe

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne szybkie ciasto jagodowe o bardzo wilgotnym wnętrzu.

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto : 150g mąki
    150g brązowego cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    3 łyżki soku z cytryny
    100g roztopionego masła
    4 jajka
    Starta skórka pomarańczy
    1 szklanka jagód (mrożonych lub świeżych )
    2 łyżki wiorek kokosowych
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    Polewa :
    3 łyżki wody
    1 lyzka masła
    4 łyżki mleka w proszku
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki cukru

Ciasto jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto : Suche składniki łączymy ze sobą w misce. Mokre w osobnej. Mokra masę partiami przelewamy do suchej i dokładnie mieszamy. Tortownice smarujemy masłem i obsypujemy mąka. Gotowa masę przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 50 minut do suchego patyczka.
    Polewa : w rondlu rostapiamy masło i cukier. Następnie dodajemy 3 łyżki wody i sok z cytryny. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy 4 czubate łyżki mleka w proszku. Mieszamy do połączenia składników i polewamy ciasto.

Porady

Ciasto wspaniale smakuje z gałka lodów waniliowych!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy