Ciasto jagodowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Idealne do niedzielnej kawy

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki
    BISZKOPT:
    po 0.5 szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej
    4 jajka
    szklanka cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżka kakao
    MASA JAGODOWA I
    galaretka jagodowa
    1/2 kostki masła
    2 budynie smietankowe
    szklanka cukru
    2 jajka
    szklanka jagód
    MASA JAGODOWA II
    1/2 L kremowki
    galaretka jagodowa ( lub 1,5 łyżeczki żelatyny)
    4 łyżki cukru pudru
    1/2 szklanki jagód
    ORAZ:
    jagody do dekoracji

Ciasto jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pieczemy biszkopt.
    2. MASA JAGODOWA I - z 1/2 litra odlewamy 1/2 szklanki. Rozpuszczamy budynie i dodajemy zmiksowane (najlepiej w blenderze) jagody. Resztę wody
    zagotowujemy z cukrem, wlewamy budyń i zagotowujemy. Gorący mieszamy z galaretką.
    Studzimy. Z białek ubijamy pianę. Masło ucieramy z żółtkami, dodajemy po łyżce budyniu i pianę. Masę wykładamy na biszkopt. Chłodzimy
    3. MASA JAGODOWA II- galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy.
    Schłodzona kremówkę ubijamy z cukrem. Wlewamy galaretkę i zmiksowane jagody. Wykładamy na MASĘ I
    Na koniec posypujemy jagodami.

Porady

Biszkopt najlepiej nasączyć jakimś alkoholem. Do masy II można dodać jagody w całości

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy