Ciasto jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Pieczemy biszkopt.
2. MASA JAGODOWA I - z 1/2 litra odlewamy 1/2 szklanki. Rozpuszczamy budynie i dodajemy zmiksowane (najlepiej w blenderze) jagody. Resztę wody
zagotowujemy z cukrem, wlewamy budyń i zagotowujemy. Gorący mieszamy z galaretką.
Studzimy. Z białek ubijamy pianę. Masło ucieramy z żółtkami, dodajemy po łyżce budyniu i pianę. Masę wykładamy na biszkopt. Chłodzimy
3. MASA JAGODOWA II- galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy.
Schłodzona kremówkę ubijamy z cukrem. Wlewamy galaretkę i zmiksowane jagody. Wykładamy na MASĘ I
Na koniec posypujemy jagodami.
Porady
Biszkopt najlepiej nasączyć jakimś alkoholem. Do masy II można dodać jagody w całości
Komentarze