Ciasto kawowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Doskonały dodatek do kawy lub herbaty.

Składniki:

  • Ciasto: 1 szkl. cukru
    ● po 10 łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej
    ● 5 jajek
    ● 1 łyżka wody
    ● 1 łyżeczka pr. do piecz.
    Masa: 2 waniliowe serki homogenizowane
    ● 12 dag mleka w proszku
    ● 10 dag waniliowej kawy cappuccino
    ● 25 dag margaryny
    ● 2/3 szkl. cukru pudru.
    Oraz: 1 op. okrągłych biszkoptów

Ciasto kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: jajka miksujemy z cukrem 10-15 minut, a następnie
    dodajemy pozostałe składniki. Delikatnie mieszamy.
    Pieczemy w okrągłej lub prostokątnej formie
    45-50 minut w 180 °C. Studzimy i przekrawamy na pół.
  • 2. Masa: margarynę ucieramy, dodając kolejno cukier,
    serki i mleko w proszku, na koniec połowę cappuccino
  • 3. Resztę cappuccino rozpuszczamy w 2 szkl. gorącej
    wody (2 łyżki zostawiamy do posypania). Placki i biszkopty
    nasączamy kawą.
    Spodni placek pokrywamy
    połową masy, a na niej układamy
    biszkopty. Smarujemy
    warstwą masy i przykrywamy
    plackiem. Wierzch ciasta
    dekorujemy pozostałą masą
    i posypujemy cappuccino.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2010

Komentarze

Podobne przepisy