Ciasto makowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jak dla mnie lepsza i smaczniejsza odmiana makowca. Mak dużo maku :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 30 dag mąki
    30 dag cukru
    4 jaja
    25 dag masła
    1 szklanka mleka
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 aromat migdałowy
    1 szklanka maku
    3 łyżki miodu
    Mały kieliszek alkoholu
    Rodzynki
    Orzechy
    Daktyle
    Skórka pomarańczowa

Ciasto makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wypłukany mak zalewamy 2 szklankami wrzątku, trzymamy 20 minut na niewielkim ogniu, odstawiamy do wystygnięcia. Rodzynki zalewamy alkoholem. Odstawiamy do nasączenia.
  • 2. Miękki i chłodny mak odsączamy na gęstym sicie, przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Do zmielonego maku dodajemy miód, rodzynki, zmielone orzechy, pokrojone daktyle oraz skórkę pomarańczową.
  • 3. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wcześniej przygotowany mak, wlewamy mleko, aromat migdałowy a na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy i przelewamy do formy.
  • 4. Pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy