Ciasto malinowe z pianką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna malinowa uczta, zachwyci wszystkich.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250g masła
    8 czubatych łyżek cukru pudru
    6 żółtek + 2 całe jajka
    300 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Pianka:
    6 białek
    1 szklanka cukru
    2 budynie lub 100 g mąki kartoflanej
    1 kg malin

Ciasto malinowe z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać żółtka i całe jajka.Dalej ucierać i dodawać mąkę z proszkiem. Wyłożyć na brytfankę i piec 20 minut w 180 stopniach.
    W tym czasie ubić pianę z białek, dodać cukier i budyń. Gdy ciasto jest już upieczone wykładamy na nie maliny, polewamy ubitą pianą i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 20 minut.

Porady

Trzeba pilnować, żeby pianka za bardzo się nie przypiekła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy