Malinowe ciasto z pianką

0 (0 ocen)

Przepis dostałam od siostry, a że mam nadmiar malin postanowiłam upiec na jutrzejszych gości :)

Składniki:

  • CIASTO:
    2,5 szkl mąki
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kostka margaryny
    5 żółtek

    PIANKA:
    5 białek
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    0,5 szkl oleju
    3/4 szkl cukru

    DODATKOWO:
    maliny

Malinowe ciasto z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie częśći. Większa część (ok 60%) wylepić na wysmarowaną tłuszczem blachę, i podpiec 20 min w temp 170 stop C. Resztę ciasta zamrozić
  • 2. Gdy ciasto ostygnie ubijamy pianę z białek, dodając cukier, następnie budynie i olej.
  • 3. Piankę wykładamy na ostudzone ciasto, następnie maliny (dziurką do góry).
    Zetrzeć na tartce pozostałe ciasto
    Piec 30-40 min w temp 180 stop C

Porady

Jeśli ktoś lubi słodsze ciasto można dodać więcej cukru

Komentarze

Podobne przepisy