Ciasto marchwiowe z kubka

0 (0 ocen)

Wilgotne z chrupiącym wierzchem ciasto marchwiowe. Nie trzeba robić od razu całej blachy, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Znalazłam prosty sposób na to ciasto. Teraz możemy je zrobić szybko, bezproblemowo w każdej chwili, gdy najdzie nas ochota.

Składniki:

  • Na jeden duży kubek ok. 500 ml. lub 2 małe po 250 ml. :
    - 1 jajko
    - 2 łyżki oleju
    - 3 łyżki startej na drobnych oczkach marchwi
    - 1/2 łyżeczki cynamonu
    - 2 łyżki cukru
    - 1 łyżka rodzynek
    - 1 łyżka kakao
    - szczypta soli
    - 4 łyżki mąki
    - 3 łyżki mleka
    - cukier puder do posypania

Ciasto marchwiowe z kubka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wbić jajko. Rozbełtać. Dodać mleko, olej, cukier, sól, kakao, cyn amon, rodzynki, marchew. Wymieszać. Dodać mąkę i ponownie wymieszać łyżką.
    Przelać do kubka. Jeżeli to jest większy kubek to wlać całe ciasto. Jeżeli mały to większą połowę.
    Wstawić do mikrofalówki na 4,5 min. Po czym po 2 min. otworzyć i sprawdzić.
    Posypać cukrem pudrem.

Porady

Moc mikrofali 650-700 W.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy