Ciasto „pomarańczowiec z truskawkami” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, żółtka i zmiksuj dokładnie. Potem wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Piez w formie 24 na 36 cm, przez około 20 minut w temp. 160 stopni.
2.1,5 szklanki mleka zagotuj. Resztę rozmieszaj z proszkiem budyniowym, aromatem i wlej do gotującego się mleka. Gorący budyń wyłóż na biszkopt i odstaw do przestudzenia.
Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzątkach. Truskawki obierz z szypułek, potnij w cienkie paski i wyłóż na masę budyniową. Zalej tężejącą galaretką i odstaw do lodówki aby w pełni stężała.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Bitą śmietanę w proszku zmiksuj z mlekiem i dodaj tężejącą żelatynę. Masę wyłóż na galaretkę z truskawkami. Na wierzch wyłóż kawałki pomarańczy.
Komentarze