Ciasto porzeczkowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy dzieci chcą coś słodkiego, piekę im to ciasto.

Składniki:

  • Ciasto: 3/4 szkl. cukru
    ● 3 żółtka
    ● 1,5 szkl. mąki
    ● cukier wanil.
    ● 3 łyżki mąki ziemn.
    ● 3-4 łyżki masła
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 6 łyżek mleka
    Beza: 4 białka
    ● szczypta soli
    ● 2 łyżki soku z cytryny
    ● 1,5 szkl. cukru
    Oraz: tłuszcz i bułka tarta do formy
    ● 75 dag porzeczek

Ciasto porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrami. Dodajemy obie mąki, proszek, mleko i stopione masło. Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy (23x31 cm). Pieczemy 15 minut w 200 °C.
  • 2. Porzeczki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Posypujemy ciasto. Białka ubijamy z sokiem, solą i cukrem. Wylewamy na porzeczki. Pieczemy 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2012

Komentarze

Podobne przepisy