Ciasto porzeczkowe

0 (0 ocen)

Ciasto z porzeczkami, mandarynkami i bułkami :-)

Składniki:

  • 2 jajka
    500 ml mleka
    250 g mąki + 1 łyżka
    szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    10 łyżek cukru pudru
    2 bułki kajzerki
    120 g mandarynek
    200 g porzeczek (świeżych lub mrożonych)

Ciasto porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozbić, żółtka oddzielić od białek, a następnie rozkłócić w mleku, 250 g mąki wymieszać ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Mieszankę stopniowo połączyć z mlekiem z dodatkiem żółtek. Całość mieszać do uzyskania gładkiego ciasta o rzadkiej konsystencji.
  • * 2. Bułki pokroić w małą kostkę i połączyć z ciastem.
  • 3. Białka starannie ubić mikserem na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem, po czym wylać do wysmarowanego cienką warstwą tłuszczu i oprószonego mąką naczynia żaroodpornego (można użyć zwykłej blachy).
  • * 4. Mandarynki obrać ze skórki i usunąć białe błonki. Można użyć także mandarynek z puszki. Wtedy należy je przełożyć na sitko i odstawić do ocieknięcia. Porzeczki oprószyć 1 łyżką mąki i wymieszać. Owoce równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok. 40 - 50 min. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy