Ciasto porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka rozbić, żółtka oddzielić od białek, a następnie rozkłócić w mleku, 250 g mąki wymieszać ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Mieszankę stopniowo połączyć z mlekiem z dodatkiem żółtek. Całość mieszać do uzyskania gładkiego ciasta o rzadkiej konsystencji.
2.Bułki pokroić w małą kostkę i połączyć z ciastem.
3.Białka starannie ubić mikserem na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem, po czym wylać do wysmarowanego cienką warstwą tłuszczu i oprószonego mąką naczynia żaroodpornego (można użyć zwykłej blachy).
4.Mandarynki obrać ze skórki i usunąć białe błonki. Można użyć także mandarynek z puszki. Wtedy należy je przełożyć na sitko i odstawić do ocieknięcia. Porzeczki oprószyć 1 łyżką mąki i wymieszać. Owoce równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok. 40 - 50 min. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze