Ciasto czekoladowo-porzeczkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Słodkie ciasto,gorzka polewa,lekko kwaśne owoce-pysznie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    10 dag masła lub margaryny
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka czerwonych porzeczek

    polewa:
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki masła lub margaryny
    odrobina gorącej wody

Ciasto czekoladowo-porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę roztopić razem z kakao i wystudzić.
  • 2. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,dodać mąkę,proszek do pieczenia i masło z kakao.Dokładnie wymieszać.
  • 3. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia,posypać porzeczkami.Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 4. Upieczone ciasto wystudzić.
  • 5. Polewa:cukier i kakao połączyć z odrobiną gorącej wody,tak żeby powstała gęsta papka,dodać masło lub margarynę,chwilę pogotować cały czas mieszając.Zdjąć z ognia i i mieszać do połączenia się składników i lekkiego ostudzenia.
  • 6. Lekko ostudzoną polewą posmarować ciasto.Odstawić do zastygnięcia polewy.

Komentarze

Podobne przepisy