ciasto ptysiowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

dodasz smietane i masz ptysia;)

  • 20 min

Składniki:

  • 1 szklanka wody
    3-4 łyżki margaryny
    1 szklanka mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4-6 jajek
    1 łyżka proszku do pieczenia
    sól
    oliwa do blachy

    bita śmietana

Ciasto ptysiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wode z margaryną i szczyptą soli zadotować w rondelku.
    Zsunąć z ognia,dodać mąke i mąke ziemniaczaną.
    Rondelek postawić ponownie na ogniu ucierajać drewnianą łyżka rozbijając grudki mąki,wyrabiać aż będzie gładkie.
    Rondelek zestawić z ognia,lekko przestudzić,przez cały czas ucierająć dodawać po 1 jajku wyrabiać aż ciasto będzie zimne.
    Do ostudzonego ciasta dodać proszek do pieczenia,jeszcze raz wyrobić.
    Blache wyłożyć folią i posmarować oliwą.
    Ciasto nakładać łyżką.
    Wstawić do piekarnika i piec 25-30 min w temperaturze 220 stopni
    przez pierwsze 10 min nie otwierać piekarnika.
    przeciąć na pol i dodać smietane

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy