Ciasto ptysiowe wytrawne

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Jest to propozycja dla tych ,którzy nie przepadają za słodyczami.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1/4 szklanki wody
    70g masła
    150g mąki tortowej
    3-4 jajka
    sól,pieprz ziołowy,tymianek,oregano
    ser pleśniowy

Ciasto ptysiowe wytrawne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1/Do garnka daj wodę,sól,masło,przyprawy
    2/Do roztopionego masła z wodą dodaj mąkę mieszając energicznie do uzyskania lepkiego ciasta ,które odchodzi od ścianek naczynia
    3/Ciasto przestudź
    4/Do ciasta dodawaj po jednym jajku ubijając mikserem
    5/Dodaj także ser
    6/Do szprycy nałóż ciasto i wyciskaj takie ciastka jakie chciałabyś mieć(pamiętaj ,że ciasto w czasie pieczenia urośnie i między ciasteczkami musisz zachować pewną odległość ok 5 cm)
    7/Ciasteczka wsadź do nagrzanego piekarnika do 180 st C i piecz ok 30-35min
    Smacznego

Porady

Jeśli masa za bardzo zgęstnieje pod wpływem sera możesz dodać mleka i wszystko zmiksować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy