Ciasto truskawkowe z galaretką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ulubione i szybki ciasto na cieplejsze dni...

  • 60 min

Składniki:

  • -duza paczka herbatników (u mnie z biedronki)
    -paczka 20dag biszkoptów podłużnych tzw języczków
    -pół litra śmietany kremówki
    -4 galaretki truskawkowe
    -1,5 kg truskawek świeżych
    -dwa budynie śmietankowe
    -pół litra mleka
    -2 masła
    -5 łyżek cukru
    -4łyzeczki żelatyny.

Ciasto truskawkowe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na blaszce 25/36 cm układamy herbatniki.
  • 2. .Następnie z budyniu,cukru,mleka gotujemy budyń i zimny ucieramy z masłem.Gotowa masę układamy na herbatnikach.
  • 3. .Następnie biszkopty podłużne układamy na masie budyniowej,zostawiając ok 2cm luzu miedzy kolejnym biszkoptem.
  • 4. .Pół kg truskawek zmiksować z 2łyzkami cukru.Żelatynę rozpuścić w pół szkl gorącej wody i ostudzić.Następnie chłodna żelatynę wlać do musu truskawkowego.Tężejący mus wlać w odstępy pomiędzy biszkoptami.
  • 5. Następny krok to rozpuszczenie dwóch truskawkowych galaretek w półtorej szkl gorącej wody.
  • 6. Do ubitej śmietany kremówki wlewać powoli tężejącą galaretkę.Całość wylać na ciasto.
  • 7. .Na górę układamy reszte pokrojonych truskawek i zalewamy galaretka.Całość wstawić do lodówki i dobrze schłodzić,najlepiej cala noc.

Porady

Gdy minie sezon na truskawki mozna zastąpić je innymi owocami,a galaretkę dopasować do użytych owoców.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy