Ciasto truskawkowe z agrestową galaretką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne ciasto pełne lata :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt brytfanka 25x42
    5 jajek
    10 dkg mąki pszennej
    10 dkg mąki ziemniaczanej
    20 dkg cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek stołowych wody
    2 łyżki stołowe octu

    Masa:
    1/2 litra mleka
    1 duży budyń śmietankowy
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki cukru pudru
    kilka kropli aromaty migdałowego
    1 i 1/2 kostki masła

    Dodatkowo:
    ok 80 dkg truskawek
    2 galaretki agrestowe

Ciasto truskawkowe z agrestową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Truskawkowe z galaretką agrestową 1. Sposób przygotowania Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka ubijamy na puch, następnie dodajemy ocet z wodą i na koniec wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia - wszystko robimy mikserem. Pieczemy ok 20 minut w temp. 180 stopni
  • 2. Mleko, budyń, mąka, cukier waniliowy wszystko dobrze zmiksować, postawić na ogień i cały czas miksując ugotować gęsty budyń .
    Masło utrzeć z cukrem pudrem, porcjami dodać ostudzony budyń i kilka kropli aromatu migdałowego.
    Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody.
  • 3. Wykonanie:
    Biszkopt - masa - truskawki - galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy