Ciasto truskawkowe z pianka i galaretką

0 (0 ocen)

Lubię takie lekkie ciasta z truskawkami, mój mąż je uwielbia

Składniki:

  • 1 paczka herbatników około 100 gr
    0,5 litra kremówki 30 %
    1 duży jogurt naturalny
    4 łyżki cukru pudru
    5 łyżeczek żelatyny
    0,5 kg truskawek
    2 galaretki truskawkowe

Ciasto truskawkowe z pianka i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody ,odstawić do wystygnięcia.
    Truskawki obierz z szypułek i umyj, wyłóż na sitko , aby obciekły.
    Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody .
    Na blasze wyłożyć folię spożywczą ,na folię położyć połówki truskawek i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki , aby stężała.
    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem , miksując dodawać jogurt naturalny i rozpuszczoną żelatynę.
    Masę śmietanową wylać na galaretkę, wyrównać.
    Na wierzchu położyć herbatniki. Wstawić do lodówki i dobrze wychłodzić.
    Na płytkę odwrócić blachę , tak , aby herbatniki były na dole.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy