Lubię piec ciasta. Korzystam ze sprawdzonych przepisów z "Przyślij Przepis". Czasami też wymyślam nowe. Ostatnio zrobiłam ciasto wiśniowo-czekoladowe, które doskonale prezentuje się na stole.
Ciasto wiśniowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku , ciągle ubijając. Dodać mąkę , proszek do pieczenia, kakao, mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać. Dodać olej i połączyć z ciastem. Piec 30 min w blaszce. Ostudzić i przeciąć na trzy części. Galaretki rozpuścić w 4 szk. gotowanej wody. Dodać wiśnie i odstawić do stężenia. Żelatynę rozpuścić z 1 szk. gorącej wody i ostudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać serki homogenizowane i ostudzoną żelatynę. Na biszkopt wyłożyć pół masy owocowej, pół masy śmietanowej, przykryć biszkoptem i wyłożyć resztę masy owocowej, masy śmietanowej i przykryć biszkoptem. Czekoladę rozpuścić, dodać mleko i masło. Dobrze połączyć i ostudzić . Polać wierzch ciasta. SMACZNEGO!!!
Komentarze