Ciasto z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, dalej ubijać.
2.Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku, utrzeć. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać.
3.Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 27 cm. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stop.piec przez ok.30 minut. Upieczony i gorący biszkopt przekroić na połowę. Spód biszkopta włożyć do tortownicy, spiąć boki.
4.Na biszkopt wyłożyć śmietanę, prosto z kubka, rozsmarować nożem, przykryć drugą połową biszkoptu.
Środek biszkopta wyłożyć biszkoptami.
5.Galaretki wiśniowe rozpuścić w 700 ml, gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
6.Czereśnie umyć, osączyć, wydrylować.
7.Blenderem zmiksować czereśnie, dodać galaretkę, zmiksować, wyłożyć na biszkopty.
8.Ciasto odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze