Ciasto ze śliwką węgierką

0 (0 ocen)

Pyszne lekkie ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka maki pszennej
    Pol szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    40 dag śliwek węgierek
    300 ml śmietany krewki
    2 op śmietan fixe
    Pol szklanki wody
    400 g jogurtu naturalnego
    Pol tabliczki czekolady gorzkiej

Ciasto ze śliwką węgierką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić piane z białek. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier ,cukier waniliowy ,po jednym żółtku a na końcu lekko wymieszać z mąką wymieszana z proszkiem do pieczenia .Piec ok.30 min. w 180C .Ostudzić .Śliwki myjemy ,pozbawiamy pestek,przekładamy do rondelka dodajemy cukier i gotujemy ok 10 min, zestawiamy z ognia. Na ostudzony biszkopt wykładamy śliwki które gotowały się w garnuszku,odcedzając je od soku. Galaretki rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody dodajemy sok który wytworzył się w trakcie gotowania śliwek, jogurt i mieszamy .Odstawiamy by zaczęło tężeć.Gdy lekko stężeje dodajemy posiekaną drobno czekoladę i wykładamy na biszkopt ze śliwkami. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem fixu, i wykładamy na zastygniętą galaretkę .Wierzch posypujemy 3-4 śliwkami pokrojonymi w drobną kosteczkę .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy