Ciecierzyca po andaluzyjsku

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Hiszpański sposób na ciecierzycę w pysznym winnym sosie

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciecierzyca: 0.5 kilograma
    - czerwona cebula: 1 sztuka
    - słodka biała cebula: 1 sztuka
    - surowy boczek: 0.25 kilograma
    - czerwone wino: 250 mililitrów
    - zielona papryka: 1 sztuka
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - olej: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta

Ciecierzyca po andaluzyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać 1,5 wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać ciecierzycę i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
  • 2. Nie zdejmując z ognia dodać do garnka posiekaną czerwoną cebulę, boczek pokrojony w kostkę, wino, liść laurowy i trochę soli. Pozostawić na ogniu przez 30 - 40 minut, aż ciecierzyca będzie miękka.
  • 3. Na oleju podsmażyć białą cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę. Posypać ciecierzycę tuż przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy