Ciecierzyca w kokosie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Podana z ryżem jest bogatym źródłem białka.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciecierzyca - 2 puszki
    cebula - 2 szt.
    czosnek - 3 ząbki
    starty imbir - 1 łyżka
    krojone pomidory - 1 puszka
    mleko kokosowe - 1 puszka
    mielona kolendra - 1 łyżeczka
    kurkuma - 1/2 łyżeczki
    curry - 1/2 łyżeczki
    sól, pieprz
    masło klarowane do smażenia
    ugotowany ryż

Ciecierzyca w kokosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy na rozgrzanym maśle. Dodajemy imbir i chwilę dusimy. Wlewamy pomidory, doprawiamy kolendrą, kurkumą i curry.
  • 2. Ciecierzycę osączamy, dodajemy do zupy razem z mlekiem kokosowym. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy