Ciecierzyca z curry

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis z książki "Kuchnia antyrakowa"

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Cebule: 2 szklanki
    - czosnek: 4 ząbki
    - ciecierzyca: 450 gramów
    - pomidory (obrane): 400 gramów
    - klarowane masło: 1 łyżka
    - ostra papryka w proszku: 1 łyżeczka
    - kurkuma: 1 łyżeczka
    - kminek: 1 łyżka
    - kolendra (mielona): 1 łyżka
    - garam masala: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka

Ciecierzyca z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na średnim ogniu zrumienić pokrojoną cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku z dodatkiem ghee.
  • 2. Dodać ostrą paprykę, kurkumę, słodką paprykę, kminek, kolendrę oraz 1 łyżeczkę soli. Mieszając, smażyć przez 7 minut.
  • 3. Dodać ciecierzycę, pomidory wraz z sokiem i wymieszać. Przykryć i gotować przez 20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  • 4. Dodać przyprawę garam masala, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy