Pieczona ciecierzyca

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pieczona ciecierzyca – zwana przez moje dzieci ciecierzycowymi „orzeszkami” – jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Wystarczy, że użyjecie swoich ulubionych przypraw. Mi najlepiej smakuje wersja z dużą ilością chili i słodkiej papryki. Przekąska ma niski indeks glikemiczny, sprawdzi się więc dla osób z cukrzycą lub na diecie niskoglikemicznej.

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy lub 2 szklanki ugotowanej
    3-4 łyżki oleju
    2 łyżeczki chili (lub wędzonej papryki)
    ½ – 1 łyżeczka słodkie papryki (lub ostrej jeśli zamiast chili użyjecie wędzonej)
    ½ łyżeczki soli

Pieczona ciecierzyca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczona ciecierzyca 1. Ciecierzycę odlewamy z zalewy, płuczemy w razie potrzeby na sicie pod kranem. Odsączamy. Przekładamy ją do miski i dodajemy wszystkie przyprawy.

    Mieszamy dokładnie tak aby przyprawy otuliły wszystkie kuleczki ciecierzycy.
  • Pieczona ciecierzyca 2. Wsypujemy wszystko na dużą blachę (ja dodatkowo wykładam ją papierem do pieczenia) i równomiernie rozkładamy.

    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 35-40 minut. W międzyczasie kilkukrotnie mieszamy

    Studzimy.

Komentarze

Podobne przepisy