Cieciorka zawiera zdecydowanie więcej żelaza, niż pozostałe warzywa strączkowe. Placki ,kotlety z niej są obfitym źródłem głównie: białka, NKT, potasu i wapnia. Smakują najlepiej z sosem........
Cieciorkowe mini placuszki - kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cieciorkę dokładnie płuczemy wodą i osączamy. Zalewamy ją wrzącą wodą i moczymy przez noc.
2.Przed zabraniem się do przygotowywania kotlecików, namoczoną cieciorkę dokładnie osączamy z wody i miksujemy razem z czosnkiem i sosem sojowym (niepełna łyżka).
Przekładamy masę do miski, dodajemy jajko, otręby, przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki. Wyrabiamy masę ręcznie bądź łyżką.
3.Formujemy małe kotleciki.
Kotleciki obtaczamy w ziarnach sezamu.
Smażymy je na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
Osączamy na ręczniku papierowym z tłuszczu.
Serwujemy najlepiej z sosem pomidorowym lub innym......
Komentarze