50 dag ciecierzycy
50 dag karkowki
2 duze marchewki
2 cebule
2-3 czerwone papryki
4-5 ogorkow kiszonych
papryka w proszku słodka i ostra (ja daje po 2 łyżk)i
tabasco
bulion ok 2 l
gęsta kwaśna śmietana
Cieciorkowy gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę zalać wodą, odstawić na noc.
Mięso pokroić w kostkę, cebulę obrać drobno posiekać. Mięso i cebulę wrzucić na rozgrzaną patelnię podsmażyć aż cebula będzie szklista. Dodać marchewki i ogórki i paprykę pokrojone w kosteczkę i.Wsypać cieciorkę, zalać bulionem tak aby wody było ok 2 cm więcej. Dodać papryki w proszku. zagotować. zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu do miękkości składników. Doprawić tabasco. Udekorować kleksem ze śmietany.
Komentarze