Pyszne wegetariańskie smarowidełko do kanapek. Polecam nie tylko wegetarianom. Świetnie smakuje na kanapce z pomidorem i szczypiorkiem lub kiszonym ogórkiem.
30 min
Składniki:
cieciorka z puszki (40 dag)
2-3 szalotki
10 dag klarowanego masła
2 łyżki suszonego majeranku
2 łyżki suszonej pokrzywy
gałka muszkatołowa
sok z cytryny do smaku
pieprz kolorowy
pieprz Cayenne
kwaśne jabłko
2 - 3 łyżki słonecznika
Smalczyk cieciorkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cieciorkę odcedzamy. Następnie miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę i ją rumienimy, dodajemy starte jabłko i dusimy jeszcze kilka minut. Dodajemy majeranek. Zrumienioną cebulę dodajemy do zmiksowanej fasolki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem, gałką i pokrzywą. Energicznie mieszamy. Na suchej patelni prażymy słonecznik. Dodajemy go do masy. Mieszamy. Smalczyk przekładamy do słoiczków. Zostawiamy do zastygnięcia. Podajemy z chrupiącym, świeżym pieczywem.
Komentarze