Smalczyk cieciorkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne wegetariańskie smarowidełko do kanapek. Polecam nie tylko wegetarianom. Świetnie smakuje na kanapce z pomidorem i szczypiorkiem lub kiszonym ogórkiem.

  • 30 min

Składniki:

  • cieciorka z puszki (40 dag)
    2-3 szalotki
    10 dag klarowanego masła
    2 łyżki suszonego majeranku
    2 łyżki suszonej pokrzywy
    gałka muszkatołowa
    sok z cytryny do smaku
    pieprz kolorowy
    pieprz Cayenne
    kwaśne jabłko
    2 - 3 łyżki słonecznika

Smalczyk cieciorkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cieciorkę odcedzamy. Następnie miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę i ją rumienimy, dodajemy starte jabłko i dusimy jeszcze kilka minut. Dodajemy majeranek. Zrumienioną cebulę dodajemy do zmiksowanej fasolki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem, gałką i pokrzywą. Energicznie mieszamy. Na suchej patelni prażymy słonecznik. Dodajemy go do masy. Mieszamy. Smalczyk przekładamy do słoiczków. Zostawiamy do zastygnięcia. Podajemy z chrupiącym, świeżym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy