Cottage pie to angielska zapiekanka z wołowiną, puree ziemniaczanym, zapieczone pod gruba warstwa sera żółtego. Miłośnikom wołowiny z pewnością posmakuje to danie.
Składniki:
ziemniaki 80 dag
mięso mielone wołowe 400 g
marchewka 2 szt
koncentrat pomidorowy 1 lyzka
olej do smażenia
czarny pieprz mielony Prymat do smaku
sól do smaku
majeranek Prymat pol lyzeczki
masło 5 dag
mleko pol szklanki
czosnek 1 zabek
cebula biała 1 szt
ser cheddar 20 dag
1.Cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy wołowinę, podsmażamy. Następnie dodajemy starta marchew, przyprawy, odrobinę wody i dusimy. Gdy mięso i marchew będzie już gotowe to dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Wykładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie .odcedzamy i tłuczemy na puree z dodatkiem masła i mleka. Gotowe puree wykładamy na mięso i równo rozsmarowujemy.
Ser ścieramy na grubych oczkach i posypujemy nim zapiekankę.
Wkładamy zapiekankę do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach 15-20 min.
Porady
Gotowa zapiekanka doskonale smakuje z marynowanymi buraczkami.
Komentarze