Cottage pie

0 (0 ocen)

Cottage pie to angielska zapiekanka z wołowiną, puree ziemniaczanym, zapieczone pod gruba warstwa sera żółtego. Miłośnikom wołowiny z pewnością posmakuje to danie.

Składniki:

  • ziemniaki 80 dag
    mięso mielone wołowe 400 g
    marchewka 2 szt
    koncentrat pomidorowy 1 lyzka
    olej do smażenia
    czarny pieprz mielony Prymat do smaku
    sól do smaku
    majeranek Prymat pol lyzeczki
    masło 5 dag
    mleko pol szklanki
    czosnek 1 zabek
    cebula biała 1 szt
    ser cheddar 20 dag

Cottage pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy wołowinę, podsmażamy. Następnie dodajemy starta marchew, przyprawy, odrobinę wody i dusimy. Gdy mięso i marchew będzie już gotowe to dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Wykładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.
    Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie .odcedzamy i tłuczemy na puree z dodatkiem masła i mleka. Gotowe puree wykładamy na mięso i równo rozsmarowujemy.
    Ser ścieramy na grubych oczkach i posypujemy nim zapiekankę.
    Wkładamy zapiekankę do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach 15-20 min.

Porady

Gotowa zapiekanka doskonale smakuje z marynowanymi buraczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy