Creme Brulee

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jeden z moich ulubionych deserów. Z pozostałych białek robię Pavlową (bezę z owocami i bitą śmietaną)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - śmietana kremówka 36 %: 500 mililitrów
    - laska wanilli: 1 sztuka
    - cukier brązowy ok.5 łyżek: 5 łyżek
    - cukeir biały: 0.33 szklanki

Creme brulee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cremee brulee 1. Wykonanie:

    W naczyniu na małym ogniu zagotowuję śmietankę z białym cukrem i wanilią(trzeba przeciąc laskę wanili i wydrążyć z niej środek) . Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdejmuję z ognia i lekko studzę.
    Żółtka ubijam ale nie na puszysto. Dolewam ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając. Krem powinien mieć konsystencję gładkiego i w miarę sztywnego. Napełniam foremki, wlewając krem przez sitko. Wstawiam na 45/50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni.
    Ostudzony krem schładzam w lodówce przez minimum 3 do 5 godzin lub najlepiej przez całą noc(im dłużej tym lepiej)
    Każdy krem posypuję 1 łyżką brązowego cukru i karmelizuję, aby cukier się rozpuścił i lekko zarumienił.
    Do karmelizacji cukru można użyć mocno rozgrzany grill w piekarniku lub palnik.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy