W naczyniu na małym ogniu zagotowuję śmietankę z białym cukrem i wanilią(trzeba przeciąc laskę wanili i wydrążyć z niej środek) . Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdejmuję z ognia i lekko studzę.
Żółtka ubijam ale nie na puszysto. Dolewam ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając. Krem powinien mieć konsystencję gładkiego i w miarę sztywnego. Napełniam foremki, wlewając krem przez sitko. Wstawiam na 45/50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni.
Ostudzony krem schładzam w lodówce przez minimum 3 do 5 godzin lub najlepiej przez całą noc(im dłużej tym lepiej)
Każdy krem posypuję 1 łyżką brązowego cukru i karmelizuję, aby cukier się rozpuścił i lekko zarumienił.
Do karmelizacji cukru można użyć mocno rozgrzany grill w piekarniku lub palnik.
Komentarze