CRUMBLE TRUSKAWKOWO-MIGDAŁOWE

0 (0 ocen)

Wiedzieliście, że crumble pochodzi z Wielkiej Brytanii?Na dodatek połączenie rabarbar - truskawka z dodatkiem migdałów to typowo angielski smak tego deseru.Co się okazuje, stanowi kruszonka, jedną z charakterystycznych pozycjiw tejże kuchni. Będąc na Wyspach koniecznie trzeba zaliczyć crumble.

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki
    1/2 kostki masła
    100g płatków owsianych
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    500-600g mrożonych truskawek
    3/4 szklanki cukru
    100g płatków migdałowych

    + cukier do pospania
    płatki owsiane do kokilek
    łyżka mąki

Crumble truskawkowo-migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 4 kokilki natłuszczam i wysypuję łyżką mąki oraz płatkami owsianymi.
  • 2. Z masła, mąki, cukru, proszku i płatków owsianych zagniatam ciasto na kruszonkę. Schładzam je ok. 15 minut. W tym czasie wypełniam kokilki owocami. Połowę płatków migdałowych siekam i mieszam z truskawkami.
  • 3. Następnie posypuję wszystko "pokruszonym" ciastem. Wierzch posypuję cukrem oraz pozostałymi płatkami migdałowymi.
  • 4. Wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę 20-30 minut, aż wierzch się zezłoci.

Porady

Podaję na ciepło, wyśmienicie smakuje z kwaśną zimną śmietaną.

Komentarze

Podobne przepisy