Crusty Hard Rolls

0 (0 ocen)

Wymagają niewielkiego nakładu pracy, przyjemnie się z nimi pracuje, pięknie rosną i wyglądają niecodziennie

Składniki:

  • Składniki :
    (na około 20 bułeczek)
    780 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)
    500 g letniej wody
    15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
    1 łyżka cukru
    2 łyżeczki soli
    Dodatkowo:
    1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania
    kilka łyżek maku do posypania

Crusty hard rolls - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować rozczyn z 260 gramów mąki, letniej wody, cukru i świeżych drożdży. Wszystko wymieszać w misce i zostawić w cieple na 15 minut. Po tym czasie do rozczynu dodać resztę mąki, sól i wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić na 1 godzinę, znów zagnieść i ponownie zostawić do fermentacji na godzinę.
  • 2. Gotowe ciasto podzielić na 20 części, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie z każdej części ukształtować owalne bułeczki. Ułożyć je na naoliwionej blaszce i pozwolić im wyrastać przez 30 minut pod przykryciem. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem.Piec w temperaturze 200'przez 20-25 minut.

Komentarze

Podobne przepisy