Crusty Hard Rolls

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Puszyste, pszenne bułki posypane makiem. Bardzo smaczne. Nadadzą się na śniadanko :D Polecam!

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    780g. mąki pszennej
    500g. letniej wody
    7g. suchych drożdży
    1 łyżka cukru
    2 łyżeczki soli
    Dodatkowo:
    1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka
    kilka łyżek maku do posypania bułek

Crusty hard rolls - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania elastycznego, gładkiego ciasta. Uformować z niego kulę i włożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Posypane makiem bułki 2. Po tym czasie ciasto podzielić na 20 równych części. Z każdej uformować owalną bułkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Posmarować jajkiem i posypać makiem. Każdą naciąć wzdłuż ostrym nożem.
  • Upieczone bułki 3. Piec w 220 st.C około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy