Cudak

0 (0 ocen)

To ciasto, które jest w naszej rodzinie od zawsze i nie może go zabraknąć na najważniejszych uroczystościach rodzinnych.

Składniki:

  • CIASTO:
    90 dag mąki
    15 dag margaryny
    5 żółtek
    1 1/2 szkl. cukru pudru
    5 łyżek miodu
    3 płaskie łyżeczki sody
    3 łyżki kakao
    6 łyżek śmietany
    1 paczka cukru waniliowego
    MASA:
    1 l mleka
    6 łyżek kaszy manny
    2 margaryny
    3 żłótka
    2 szkl. cukru pudru

Cudak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: mąkę, sodę oczyszczoną, kakao, cukier i żółtka mieszamy razem w dużej misce, dodajemy wcześniej roztopioną z miodem margarynę, wszystko delikatnie łączymy a na koniec dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto, tak jak na pierogi. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
    Po tym upływie czasu ciasto dzielimy na 4 części i każdą część osobno rozwałkowujemy na blaszce i pieczemy ok. 20 min w temp. 180' C.
    Tak upieczone 4 równe placki zostawiamy do wystygnięcia.
  • 2. MASA: 0,5 l mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku rozpuszczamy kaszę i żółtka. To wszystko łączymy razem i gotujemy budyń cały czas mieszając. Miękką margarynę ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy do niej zimny budyń. Cały czas ucierając aż do momentu powstania jednolitej i puszystej masy.
    Tak przygotowaną masę przekładamy placki.
    Cudak najlepiej smakuje na 2 dzień aż placki zrobią się miękkie i przesiąkną masą.

    SMACZNEGO!!!!

Porady

Ciasto najlepsze jest po kilku dniach, kiedy ciasto stanie się mięciutkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy