Ciasto wiśniowy cudak

0 (0 ocen)

Ciasto, które idealnie sprawdzi się do porannej kawy jak i na imprezę ze znajomymi. Gorąco polecam gdyż warto spróbować!

Składniki:

  • Ciasto:
    80 g cukru pudru
    150 g mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    80 g tłuszczu
    1 jajko
    szczypta soli

    Nadzienie:
    150 g cukru
    1 budyń śmietankowy
    600 g wiśni bez pestek

    Kruszonka:
    150 g mąki
    100 g cukru
    100 g tłuszczu

    Krem:
    500 ml śmietany kremówki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    2 opakowania śmietan-fixów

    Dekoracja:
    kakao do posypania
    wiśnie

Ciasto wiśniowy cudak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
  • 2. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem, wylepić ją rozwałkowanym ciastem.
  • 3. Wiśnie zagotować z cukrem i odsączyć na sicie. Z soku (400 ml) ugotować budyń. Wiśnie wymieszać z gorącym budyniem i wyłożyć na ciasto
  • 4. Przygotować kruszonkę. Posypać nią ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 min w temp 180 st.C.
  • 5. Schłodzoną śmietanę, cukier puder i śmietan-fixy ubić mikserem. Wierzch wystudzonego ciasta udekorować bitą śmietana, wiśniami i posypać kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy