Cukier fiołkowy

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Mój pierwszy cukier fiołkowy. Udało mi się w tym roku zdążyć na wysyp kwiatów i tak oto powstał fajny fioletowy aromatyczny cukier. Idealny do deserów, dekoracji. Można go przechowywać.

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka płatków fiołków

    2/3 szklanki cukier kryształ

Cukier fiołkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kwiaty fiołków obrywam z płatków. Aromat jest właśnie w płatkach. Przekładam płatki do moździerza, dodaję cukier i ucieram. Zrobiłam to w trzech porcjach, żeby lepiej rozetrzeć płatki kwiatów. Cukier wysypuję na papier do pieczenia i zostawiam na noc w ciepłym i suchym miejscu. Nie suszę w piekarniku bo straci aromat.. Na drugi dzień cukier kruszę palcami, ponieważ sklei się i przekładam do słoiczka. Można przechowywać go kilka miesięcy. Ma niepowtarzalny zapach. Im więcej płatków dodamy tym intensywniejszy kolor i zapach uzyskamy.

Komentarze

Podobne przepisy