Cukier karmelowy

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kryształki cukru karmelowego pięknie się mienią i cudownie pachną oraz smakują karmelem, dlatego stanowią pyszny dodatek do kawy, gorącej czekolady i deserów.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biały cukier dowolna ilość

Cukier karmelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier topimy na karmel uważając, żeby się nie przypalił. Stopiony karmel ostrożnie, żeby się nie poparzyć wylewamy na papier do pieczenia, czekamy, aż zupełnie wystygnie. Ostudzony karmel łamiemy na kawałki, następnie owijamy w papier na którym się studził i kruszymy za pomocą wałka na drobne kryształki. Kryształki zostawiamy owinięte papierem do pieczenia i wraz z nim przekładamy do słoika lub cukierniczki. Taki cukier świetnie sprawdza się jako posypka do ciast, deserów, lodów oraz gorącej czekolady lub kawy.

Porady

Karmelu podczas topienia nie mieszamy łyżką, ewentualnie w celu wymieszania możemy ostrożnie przechylać prawo-lewo rondelek/garnek, w którym go topimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy