Cukier różany

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pachnący i kolorowy dodatek do ciast i ciasteczek.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 70g płatków dzikiej róży („smażonki”)
    300g drobnego cukru białego

Cukier różany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki róży rozcieramy w makutrze z odrobiną cukru. Możemy także posłużyć się rozdrabniaczem lub blenderem jeśli posiadamy. Roztartą papkę przekładamy do większego naczynia i ucieramy z pozostałym cukrem pałką lub drewnianą łyżką. Gotowy cukier rozsypujemy cienką warstwę na blaszce i suszymy do słońca pod bawełnianą ściereczką. Co kilka godzin możemy przemieszać, by się nie posklejał. Przekładamy do słoiczków i szczelnie zamykamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy