Cukinia faszerowana

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis na tą cukinie jest prosty do zrobienia i bardzo pożywny.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
    0,5 kg mięsa mielonego
    30 dag pieczarek
    20 dag sera żółtego
    1 torebka ryżu
    1 mała cebula
    1 jajko
    olej
    łyżka masła
    sól
    pieprz
    przyprawa uniwersalna

Cukinia faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie dokładnie umyć, przekroić wzdłuż i usunąć łyżeczką miękki miąższ, następnie posolić i odłożyć na kilka minut po pewnym czasie ręcznikiem papierowym osuszyć cukinie z nadmiaru wody.
    FARSZ
    Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju, dodać mięso mielone i chwilę smażyć. Pieczarki opłukać i pokroić w talarki, udusić na maśle. Usmażone mięso przełożyć do miski dodać usmażone pieczarki i ugotowany ryż. Dodać jajko,sól, pieprz odrobinę przyprawy uniwersalnej. Całość dokładnie wymieszać i faszerować łyżką cukinie. Ułożyć na blaszce skropionej olejem. Wstawić na piekarnika . Piec około 30-40 minut, kilka minut przed wyjęciem posypać startym żółtym serem.

Porady

Można do farszu dodać, czosnek i łyżkę koncentratu. Podawać z keczupem, sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy