Cukinia faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie dokładnie umyć, przekroić wzdłuż i usunąć łyżeczką miękki miąższ, następnie posolić i odłożyć na kilka minut po pewnym czasie ręcznikiem papierowym osuszyć cukinie z nadmiaru wody.
FARSZ
Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju, dodać mięso mielone i chwilę smażyć. Pieczarki opłukać i pokroić w talarki, udusić na maśle. Usmażone mięso przełożyć do miski dodać usmażone pieczarki i ugotowany ryż. Dodać jajko,sól, pieprz odrobinę przyprawy uniwersalnej. Całość dokładnie wymieszać i faszerować łyżką cukinie. Ułożyć na blaszce skropionej olejem. Wstawić na piekarnika . Piec około 30-40 minut, kilka minut przed wyjęciem posypać startym żółtym serem.
Porady
Można do farszu dodać, czosnek i łyżkę koncentratu. Podawać z keczupem, sosem czosnkowym.
Komentarze