Cukinia faszerowana kuskusem i tuńczykiem

0 (0 ocen)

To moja ulubiona wersja faszerowanej cukinii. Coś oryginalnego i niezwykle pysznego.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie, puszka tuńczyka (u mnie 130 g po wyciągnięciu z zalewy), pół szklanki kaszy kuskus, 1 zielona papryka, 2 ząbki czosnku, sok wyciśnięty z 1 cytryny, słoik suszonych pomidorów, łyżka ziół prowansalskich, sól, pieprz, kulka mozzarelli (125g).

Cukinia faszerowana kuskusem i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy i wydrążamy środek pozbawiając ją pestek. Solimy ją i pieprzymy. Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka rozdrabniamy. Paprykę, suszone pomidory kroimy w kostkę (zalewę zachowujemy). Wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy sos. 5 łyżek zalewy z pomidorów mieszamy z sokiem z cytryny, ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy ze składnikami nadzienia. Farszem wypełniamy cukinię, podypujemy startą na tarce mozzarellą. Układamy w naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni C. ok 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy