Kaszotto to pyszna, jesienna potrawka z dodatkiem grzybów. Możemy użyć również innych, sezonowych warzyw jednak z grzybami smakuje nieziemsko. Kaszą nadziałam cukinie, posypałam parmezanem i pyszne, sycące danie gotowe.
60 min
Składniki:
1 szklanka kaszy pęczak
1 cebula
10 g suszonych podgrzybków
4-5 pieczarek
1 pomidor
1 marchew
około 1 litr bulionu ( użyłam rosołu z drobiu )
1 ząbek czosnku
kawałek cukinii
2 łyżki oliwy
natka pietruszki
sól, pierze do smaku
parmezan do posypania
3 okrągłe cukinie
Cukinia nadziewana kaszotto z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone grzyby namaczany w wodzie, najlepiej na noc. Po kilku godzinach moczenia zagotowujemy grzybki, odcedzamy i studzimy.
Z cukinii odcinamy kapelusiki, wydrążamy środki i gotujemy je w osolonej wodzie około 10 minut. Wyciągamy i osuszamy.
Na wysokiej patelni, na oleju podpiekamy pokrojoną cebulę i czosnek aż się zrumienią. Wsypujemy opłukaną kaszę, dodajemy podgrzybki, tartą marchew, pokrojone pieczarki, cukinię,pokrojony pomidor i wlewamy bulion.
Kaszę gotujemy na małym ogniu aż dobrze napęcznieje, stanie się miękka a płyny znacznie odparują.
Na koniec doprawiamy danie do smaku, wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki i odrobiną tartego parmezanu.
Cukinie nadziewamy kaszą, układamy na półmisku w którym można zapiekać, posypujemy tartym parmezanem i pieczemy w piekarniku, 180 *C, około 10 minut aż ser się rozpuści.
Cukinie podajemy ciepłe. Smacznego.
Komentarze