Nadziewana cukinia

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis powstał w wyniku własnej inwencji twórczej, w momencie gdy trzeba było wymyślić "coś z niczego" :)

  • 45 min

Składniki:

  • (na 6 porcji)
    1 duża cukinia
    1 woreczek ryżu (ja użyłam brązowego, ale zwykły również może być)
    1 papryka czerwona
    200g boczku
    5 większych pieczarek
    6 plastrów sera fety
    natka pietruszki

    łyżeczka oliwy
    sól, pieprz do smaku

Nadziewana cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy na 3 części, a później na połówki. Ze środka wybieramy miąższ, tak by powstały Nam "łódeczki".
    Spód Naszej "łódeczki" smarujemy serem feta.
    Wkładamy do piekarnika na 10 minut (180'C).
    W tym czasie gotujemy ryż(wg opisu na opakowaniu), a na patelni smażymy boczek (na skwarki, tłuszcz odlewamy) - przesypujemy do osobnej miseczki. Na patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki oraz paprykę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy kilka kropel oliwy i dusimy do miękkości.
    W misce łączymy wszystkie składniki: ryż, boczek, pieczarki, paprykę i dodajemy posiekanej pietruszki oraz pieprz i sol do smaku (można dodać też listki świeżej bazylii).
    Tym farszem wypełniamy Nasze "łódeczki" i wkładamy jeszcze na ok 30 min do piekarnika.

    Opcjonalnie: wierzch łódeczki można posypać startym żółtym serem.

    Smacznego! :)

Komentarze

Podobne przepisy