Przepis powstał w wyniku własnej inwencji twórczej, w momencie gdy trzeba było wymyślić "coś z niczego" :)
45 min
Składniki:
(na 6 porcji)
1 duża cukinia
1 woreczek ryżu (ja użyłam brązowego, ale zwykły również może być)
1 papryka czerwona
200g boczku
5 większych pieczarek
6 plastrów sera fety
natka pietruszki
Nadziewana cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy na 3 części, a później na połówki. Ze środka wybieramy miąższ, tak by powstały Nam "łódeczki".
Spód Naszej "łódeczki" smarujemy serem feta.
Wkładamy do piekarnika na 10 minut (180'C).
W tym czasie gotujemy ryż(wg opisu na opakowaniu), a na patelni smażymy boczek (na skwarki, tłuszcz odlewamy) - przesypujemy do osobnej miseczki. Na patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki oraz paprykę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy kilka kropel oliwy i dusimy do miękkości.
W misce łączymy wszystkie składniki: ryż, boczek, pieczarki, paprykę i dodajemy posiekanej pietruszki oraz pieprz i sol do smaku (można dodać też listki świeżej bazylii).
Tym farszem wypełniamy Nasze "łódeczki" i wkładamy jeszcze na ok 30 min do piekarnika.
Opcjonalnie: wierzch łódeczki można posypać startym żółtym serem.
Komentarze