To prawdziwy smak lata ukryty pod smakowitą słonecznikowo-sezamową panierką. Do tego dodałam aromat ziół prowansalskich. Wspaniale pasują do wegetariańskiego obiadu zamiast tradycyjnych ,mięsnych kotletów.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1szklanka=pojemność 250 ml
Składniki:
2 średnie cukinie
2 jaja
Kilka łyżek zimnej wody
Mąka pszenna –około pół szklanki
Pół szklanki ziaren słonecznika
Kilka łyżek ziaren sezamu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Pół Łyżeczki soli ziołowej
Zwykła Sól jodowana
olej
Cukinia w panierce słonecznikowo-sezamowej z ziołami prowansalskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie obierz, pokrój na plastry, obsyp solą jodowaną i odstaw na około 20 minut, aż cukinia puści sok. Następnie plasterki odsącz z wody, osusz. Jajka zmiksuj , dodaj kilka łyżek zimnej wody, zioła prowansalskie i sól ziołową.
Ziarna sezamu wymieszaj z ziarnami słonecznika. Plastry cukinii obtaczaj w mące, zanurzaj następnie w roztrzepanej masie jajecznej, obtaczaj następnie w sezamie i słoneczniku. Smaż na rozgrzanym oleju, aż do zarumienienia. Podawaj z kaszą/ziemniakami i sałatką warzywną.
Komentarze