Cukinia w panierce słonecznikowo-sezamowej z ziołami prowansalskimi

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To prawdziwy smak lata ukryty pod smakowitą słonecznikowo-sezamową panierką. Do tego dodałam aromat ziół prowansalskich. Wspaniale pasują do wegetariańskiego obiadu zamiast tradycyjnych ,mięsnych kotletów.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1szklanka=pojemność 250 ml
    Składniki:
    2 średnie cukinie
    2 jaja
    Kilka łyżek zimnej wody
    Mąka pszenna –około pół szklanki
    Pół szklanki ziaren słonecznika
    Kilka łyżek ziaren sezamu
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    Pół Łyżeczki soli ziołowej
    Zwykła Sól jodowana
    olej

Cukinia w panierce słonecznikowo-sezamowej z ziołami prowansalskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie obierz, pokrój na plastry, obsyp solą jodowaną i odstaw na około 20 minut, aż cukinia puści sok. Następnie plasterki odsącz z wody, osusz. Jajka zmiksuj , dodaj kilka łyżek zimnej wody, zioła prowansalskie i sól ziołową.
    Ziarna sezamu wymieszaj z ziarnami słonecznika. Plastry cukinii obtaczaj w mące, zanurzaj następnie w roztrzepanej masie jajecznej, obtaczaj następnie w sezamie i słoneczniku. Smaż na rozgrzanym oleju, aż do zarumienienia. Podawaj z kaszą/ziemniakami i sałatką warzywną.

Komentarze

Podobne przepisy