KOTLETY ZIEMNIACZANE W PANIERCE SEZAMOWEJ

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smak dzieciństwa

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    500 g ziemniaków
    3 łyżki mąki
    1 jajko
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    słodka papryka
    bułka tarta do obtoczenia
    sezam do obtoczenia
    olej do smażenia

Kotlety ziemniaczane w panierce sezamowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Jak są już całkowicie zimne to przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, mąkę oraz przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą papryki słodkiej. Dokładnie wymieszać.

    W misce wymieszać bułkę tartą i sezam. Uformować z masy kotlety i obtoczyć w bułce tartej i sezamie. Na rozgrzanym oleju smażyć kotlety na złocisty kolor.

Komentarze

Podobne przepisy