Cukinia włoska-faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z umytej cukinii odciąć wierzchnią część jako pokrywkę, wydrążyć miąższ(jak pestki są twarde to odrzucić, jeśli są miękkie wykorzystać do farszu),wysmarować całą wierzchnią część masłem.
Przygotowanie farszu:
Mięso poddusić na oleju, dodawać kolejno cebulę, paprykę, miąższ z cukinii, dusić ok. 5 min. Następnie wymieszać wszystko z ugotowanym ryżem i przyprawami. Takim farszem nadziewać cukinię, nakryć uprzednio odciętą "pokrywką" z cukinii.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, postawić na nim cukinię, piec w piekarniku 60 min. w 160st.C
Po upieczeniu gorącą cukinię polać ostrym sosem pomidorowym, podzielić. Spożywać na gorąco jako danie główne.
Komentarze