Cukinia Włoska-faszerowana

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 50 min

Po prostu smaczna, lekka i ładnie wyglądająca potrawa. Wyśmienity letni obiad.

  • 3 godz. 50 min

Składniki:

  • 1 szt cukinia Włoska - młoda,średniej wielkości kula.
    Farsz:
    20 dkg ryż biały-ugotowany na sypko
    20 dkg papryka czerwona -z blanszowana, pokrojona w cieniutkie paseczki.
    20 dkg cebula - obrana, pokrojona w kostkę.
    20 dkg zmielone mięso
    olej do duszenia
    masło do smarowania cukinii i naczynia do pieczenia.
    przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony.
    sos pomidorowy - dość ostry

Cukinia włoska-faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z umytej cukinii odciąć wierzchnią część jako pokrywkę, wydrążyć miąższ(jak pestki są twarde to odrzucić, jeśli są miękkie wykorzystać do farszu),wysmarować całą wierzchnią część masłem.

    Przygotowanie farszu:

    Mięso poddusić na oleju, dodawać kolejno cebulę, paprykę, miąższ z cukinii, dusić ok. 5 min. Następnie wymieszać wszystko z ugotowanym ryżem i przyprawami. Takim farszem nadziewać cukinię, nakryć uprzednio odciętą "pokrywką" z cukinii.
    Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, postawić na nim cukinię, piec w piekarniku 60 min. w 160st.C

    Po upieczeniu gorącą cukinię polać ostrym sosem pomidorowym, podzielić. Spożywać na gorąco jako danie główne.

Porady

Zamiast mięsa, można użyć wędzonego boczku.

Komentarze

Podobne przepisy