Cukinie nadziewane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Prosto i smacznie ,tak jak lubimy. Zamiast mięsa mielonego możemy dodać różne warzywa ,np paprykę itp. Każda wersja jest pyszna...cukinia rozpływa się w ustach ,farsz wzbogacony koperkiem i czosnkiem jest niesamowity.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 małe okrągłe cukinie
    100 g ryżu
    250 g mięsa mielonego wieprzowego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki koperku
    sól czosnkowa
    pieprz

Cukinie nadziewane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko.
    Do ryżu dodajemy mięso mielone ,posiekaną cebulę ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,posiekany koperek. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Do smaku doprawiamy solą czosnkową i pieprzem.
    Górę cukinii obcinamy. Środek przy pomocy łyżeczki ,wydrążamy. Następnie napełniamy go uprzednio przygotowaną masą mięsno-ryżową ,zakrywamy obciętymi „górami” i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w temperaturze 200°C (bez termoobiegu) przez 50-60 min. (najlepiej sprawdzić wykałaczką ,czy cukinia jest już miękka)

Komentarze

Podobne przepisy