OLBRZYMIA CUKINIA POSŁUŻYŁA MI NIE TYLKO DO ZROBIENIA KREMU ALE RÓWNIEŻ DO WYMYŚLENIA KOLEJNEJ ZAPIEKANKI:) ZAPRASZAM:)
15 min
Składniki:
*CUKINIA
*MAKARON-JAKI KTO WOLI-JA UŻYŁAM MALUTKICH MUSZELEK
*PIERSI Z KURCZAKA
*MAŁA BUTELKA SOKU POMIDOROWEGO-JA UŻYŁAM WŁASNEJ ROBOTY PRZECIERU POMIDOROWEGO O TAKIEJ KONSYSTENCJI:)
*ŚMIETANA DO ZUP 18%
*KOPEREK
*PRZYPRAWY TJ. DO KURCZAKA,ZIOŁA PROWANSALSKIE,CARRY,SÓL
*OLIWA Z OLIWEK
*SER ŻÓŁTY
Cukiniowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- MAKARON GOTUJEMY AL DENTE
- PIERSI KROIMY NA KAWAŁECZKI,MOCZYMY W OLIWIE Z OLIWEK I MIESZAMY Z PRZYPRAWAMI - PODSMAŻAMY
2.- NACZYNIE ŻAROODPORNE SMARUJEMY OLIWĄ Z OLIWEK.
- UGOTOWANY MAKARON ODCEDZAMY I KŁADZIEMY JAKO PIERWSZĄ WARSTWĘ W NACZYNIU.
- KOLEJNĄ WARSTWĄ JEST PODSMAŻONE MIĘSO
- NA PIERSI Z KURCZAKA KŁADZIEMY POKROJONĄ W PÓŁKSIĘŻYCE CUKINIĘ
3.W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTOWUJEMY SOS:
- SOK POMIDOROWY MIESZAMY BLENDEREM Z 2 ŁYŻKAMI ŚMIETANY-JA NIE GOTOWAŁAM:) ALE JAK KTO WOLI:)
4.PRZYGOTOWANYM SOSEM POLEWAMY ZAPIEKANKĘ.
WSZYSTKO PRZYKRYWAMY SEREM ŻÓŁTYM-TARTYM LUB PO PROSTU W PLASTERKACH:)
CAŁOŚĆ OBSYPUJEMY KOPERKIEM:)
Komentarze