Cukiniowa zapiekanka

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pomysł na tę potrawę powstał spontanicznie, z tego co akurat miałam w lodówce. Efekt był zachwycający. Jest to proste, a jednocześnie smaczne i zdrowe danie.

  • 35 min

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
    1 opakowanie serka topionego
    1/3 szklanki śmietany kremówki
    1 duża pierś z kurczaka
    pieprz, sól
    zioła prowansalskie, czosnek granulowany
    przyprawa do kurczaka

Cukiniowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyć, pokroić w plastry. Połowę plastrów ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać przyprawami.
  • 2. Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie do kurczaka, usmażyć. Następnie dodać serek topiony i śmietanę kremówkę. Doprawić do smaku.
  • 3. Gotowy sos serowy wylać na ułożone w naczyniu plastry cukinii i przykryć pozostałą ich połową. Posypać przyprawami. Wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy