Jest jedną z lepszych, które jadłam, uwielbiam kremy warzywne. Doprawianie zostawiam Wam, u mnie było nieco pikantnie, ale dodałam też jogurt naturalny, co troszkę zrównoważyło smak zupy.
30 min
Składniki:
* cukinia - około kg
* pół litra bulionu warzywnego
* łyżka oliwy z oliwek
* ząbek czosnku
* zioła i przyprawy do smaku
* łyżka jogurtu naturalnego
Cukiniowa zupa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekany czosnek. Dodać pokrojoną cukinię, ja środek wydrążyłam, by w zupie nie było pestek. Całość przyprawić - u mnie rozmaryn, chili oraz pieprz i sól. Dolać bulion i dusić do miękkości co trwa 10 minut maksymalnie. Zupę zmiksować na gładko. Dodać jogurt naturalny. Idealnie sprawdzi się na ciepło jak i na zimno.
Komentarze