Cukiniowe łódeczki

0 (0 ocen)

Cukinia z lekko pikantnym farszem. Świetna na letni obiad lub kolację.

Składniki:

  • 3 średnie cukinie (po 300-350g)
    300g pieczonego schabu
    0,5 szklanki ryżu basmati
    pół strąka czerwonej papryki (ok. 100g po oczyszczeniu)
    pół małego strączka ostrej papryki
    150g tartej mozzarelli
    3 duże ząbki czosnku
    3 pełne łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz kolorowy
    masło do wysmarowania formy

Cukiniowe łódeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 10 minut, odsączamy.
  • 2. Oczyszczone z gniazd nasiennych papryki oraz pieczony schab kroimy w drobną kostkę.
  • 3. Ugotowany ryż, paprykę i schab mieszamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, mozzarellę i olej. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
  • 4. Cukinie myjemy i osuszamy. Przekrajamy wzdłuż na połowy i wydrążamy miąższ z nasionkami.
  • 5. Połówki cukinii lekko solimy i nakładamy farsz nieco ugniatając.
  • 6. Układamy w brytfannie lekko posmarowanej masłem, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni. Pieczemy 35 minut.

Porady

Zamiast pieczonego schabu do farszu można dodać inne pieczone mięso lub resztki wędlin. Takim farszem można nadziewać również inne warzywa, np. paprykę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy