Cukiniowe łódeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 10 minut, odsączamy.
2.Oczyszczone z gniazd nasiennych papryki oraz pieczony schab kroimy w drobną kostkę.
3.Ugotowany ryż, paprykę i schab mieszamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, mozzarellę i olej. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
4.Cukinie myjemy i osuszamy. Przekrajamy wzdłuż na połowy i wydrążamy miąższ z nasionkami.
5.Połówki cukinii lekko solimy i nakładamy farsz nieco ugniatając.
6.Układamy w brytfannie lekko posmarowanej masłem, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni. Pieczemy 35 minut.
Porady
Zamiast pieczonego schabu do farszu można dodać inne pieczone mięso lub resztki wędlin.
Takim farszem można nadziewać również inne warzywa, np. paprykę.
Komentarze